PSEUDOTVŮRCI VELICE PILNĚ PŘIPRAVUJÍ PLNOST NEGATIVNÍHO STAVU
Nadměrná konzumace čokolády
vede k řídnutí kostí u žen
27.01.2008
Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky a u té s vysokým podílem kakaa navíc vědci tvrdí, že zdraví prospívá a látky v ní obsažené chrání tělo před rakovinou či infarktem. Jenže nadměrná konzumace čokolády, zvláště méně bohaté na kakao, vede nejen k obezitě, ale také řídnutí kostí u žen.
SYDNEY - Ty, které si dopřávají sladkou pochoutku denně v nemírném množství, mají podle australských vědců řidší kosti a jsou náchylnější ke zlomeninám. S přibývajícím věkem je navíc situace horší, protože zvláště během a po menopauze ženy často trpí důsledkem hormonální nedostatečnosti osteoporózou, i když čokoládu nekonzumují. Nadměrné holdování této cukrovince však stav ještě zhoršuje.
Podle Australanů jsou kosti u žen konzumujících denně čokoládu v průměru až o 3,1 procenta řidší než u těch, které čokoládu nejedí vůbec nebo jen sporadicky.
Tato studie varuje spotřebitele, aby nepodléhali klamnému přesvědčení, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Většina výrobců totiž z čokolád s vysokým obsahem kakaa chemicky odstraňuje příliš hořce chutnající polyfenoly. Ale právě jedině ty činí kakao a potažmo čokoládu zdraví prospěšnými, neboť v těle fungují jako výkonné antioxidanty neutralizující účinek volných radikálů.
7000 stran textů a 5000 obrázků o Vesmírných lidech Sil Světla najdete zde: